2007. október 13.

Megjelent a Diogenes 3.1.4

Megjelent a Peter Heslin klasszika-filológus által fejlesztett Diogenes nevű program új verziója (3.1.4). A Diogenes a Musaioshoz hasonlóan a TLG E, a PHI 5 és 7, illetve a Duke Documentary Papyri adatbázisok elérését szolgálja, ám a Musaiosszal szemben 1) ingyenes és szabad, nyílt forráskódú szoftver (az adatbázisok természetesen továbbra sem ingyenesek), és 2) futtatható Linux, Mac OS X és Windows rendszereken egyaránt.

A Diogenes főbb szolgáltatásai:

  • Az új verzió a Perseus projekt jóvoltából tartalmaz latin és görög szótárat is (Lewis & Short, illetve LSJ), a szövegekben egy-egy szóra kattintva megjelenik a vonatkozó szócikk (és fordítva: a szócikkból közvetlenül lehet egyes locusokhoz ugrani). Ld. a mellékelt képet is!
  • Szintén a Perseus projekt segítségének köszönhető, hogy mostantól ragozott szóalakokra is egyszerűbben lehet keresni. A program a keresés indítása előtt megjeleníti a keresett szó összes, az adatbázis szövegeiben megtalálható alakját, ezek mindegyikére vagy csak egyesekre is lehet keresést indítani.
  • Lehet keresni két (vagy több) szó egymás környezetében (pl. azonos mondatban, 5 soron belül stb.) való előfordulását is. Meg lehet adni nem kívánt szavakat is (pl. kereshetjük azokat a szövegrészeket, ahol egymás környezetében előfordul az 'arma' és a 'virum(que)' szó, de a 'cano' nem).
  • A Musaioshoz hasonlóan létrehozhatunk saját, válogatott szövegcorpusokat, és azokra szűkíthetjük kereséseinket. A TLG esetében lehetőség van korszak és műfaj szerinti szűkítésre is, a PHI esetében egyes szerzőket vagy műveket adhatunk hozzá a saját corpushoz.
  • A szövegek sokféle kódolás szerint megjeleníthetők. A Musaios által görög szövegek esetében használt Wingreek mellett választhatunk (a teljesség igénye nélkül) Unicode-ot, Beta Code-ot, illetve többféle LaTeX kódolást (pl. Babel, Ibycus). A görög szövegbevitel kódolása is választható (Beta Code, Perseus, Unicode).
Letölthető innen (a listából a Linux, Mac vagy Windows telepítőt választva).

3 megjegyzés:

mm írta...

Jó és informatív bejegyzés (szerintem), gratula :-).

Kozák Dániel írta...

Köszönöm :-)

A továbbiakban is igyekszem majd hírt adni az új verziókról, illetve (ha erre van igény) írok "esettanulmányokat" -- néhány dolog máshogyan működik (pl.: hogyan lehet szókezdetre és szóvégre keresni), mint a Musaiosban, talán lenne, aki hasznosnak találja.

Bolonyai Gábor írta...

A program tényleg fantasztikus, ahogy kiszolgálja az embert, csakhogy!, kiváncsiságból megnéztem, mit mond egy-két nehéz Aristophanés-helyre, és öt szóból kettőt egyértelműen rosszul határozott meg, kettőt sehogyan sem, és csak egyre volt jó megoldása. Gondolom, ez a Perseus hibája, de azért mégis csak probléma.