2008. május 11.

A hét linkje: Metamorphoses-illusztrációk

Ovidius Metamorphosese (Átváltozások című műve, amely a görög-római mitológia átváltozás-történeteit beszéli el az antik költészet minden poétikai lehetőségének mozgósításával: Devecseri Gábor fordításában magyarul is igen élvezetes olvasmány) igencsak komoly ihletője volt az európai művészettörténet mitológiai ábrázolásainak. Plasztikus narratívái természetesen a könyvillusztrátorokat is megihlették.

A Vermonti Egyetem könyvritkaság tanszéke egy 18. századi Metamorphoses-illusztrációsorozatot tett közzé az interneten, Johann Wilhelm Baur metszeteit, igencsak használható minőségben. Íme néhány példa: az istenek tanácskozása; Cadmus/Kadmosz megöli a sárkányt (ebből lesz a sárkányfogvetemény - Théba alapítástörténete); Pallasz Athéné pókká változtatja az őt szövésben lepipáló Arakhnét. Baurén kívül megtalálható a honlapon néhány darab egy másik, 17. századi kiadás illusztrációiból is.

A weboldal - meglehetősen átfogó mitológiai képsorozatként - kiválóan használható lenne a középiskolai oktatásban is, amennyiben el lenne látva normális képaláírásokkal. Ez azonban sajnos csak kisebb részben van megoldva. De senkinek sem kell aggódnia, lévén az interneten számtalan képes mitológiai adatbázis elérhető, a Metamorphoseshez kapcsolódva, de attól függetlenül is - mind az antik ábrázolások, mind a későbbiek köréből. Ezekből igyekszünk a továbbiakban is szemezgetni.

Nincsenek megjegyzések: