2008. június 9.

A hét linkje: Greek Font Society

Amióta a klasszika-filológus is számítógépet használ egy tanulmány megírásához, azóta visszatérő a probléma: hogyan, illetve milyen betűtípussal írhatjuk be, illetve jeleníthetjük meg az (ó)görög szövegeket? Mára feltehetőleg már sokan kialakították saját gyakorlatukat, kiválasztották kedvenc betűtípusukat; de betűtípusból sohasem lehet elég - mindig találhatunk szebbet, jobbat.

Ezen a héten a Greek Font Society (azaz Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων) egyszerű, de elegáns - és szerencsére angolul is elérhető - honlapját ajánljuk, ahonnan ingyenesen tölthetők le ógörög szövegek megjelenítésére is képes görög betűtípusok. Mindegyik betűtípus a Unicode kódolást követi, és elérhető Opentype/Truetype formátumban, illetve néhányuk TeX formátumban is.

A gyűjtemény igazi különlegessége azonban abban rejlik, hogy nem egyszerűen letölthető betűtípusokat kínál, hanem azok eredetéről és történetéről is tájékoztat, s kronológiai rendben sorolja fel az elérhető betűtípusokat. Ha tehát a jövőben a 18. századi Giambattista Bodoni betűtípusával, vagy a Richard Porson kézírása alapján tervezett 19. század eleji betűtípussal szeretnénk szedni tanulmányaink görög szövegeit, érdemes ellátogatni a honlapra!

1 megjegyzés:

Simon Zsolt írta...

Hah, ez egy nagyon tuti honlap, kösz, Dani!