2008. június 5.

A hét linkje: Ókori lexikon

Nagy segítséget jelenthet középiskolásoknak és egyetemistáknak, oktatóknak és kutatóknak, fordítóknak és szerkesztőknek, valamint minden ókor iránt érdeklődőnek a Pecz-féle Ókori lexikon könnyen kezelhető online kiadása. Természetesen egy sok tekintetben elavult kézikönyvvel van dolgunk, azonban józan ésszel is felmérhető, melyek azok a témakörök, ahol bátran lehet az információira hagyatkozni.

A Pecz Vilmos szerkesztette lexikon anno 1902 és 1904 között jelent meg, s valamikor a kilencvenes években látott napvilágot hasonmás kiadása. A 2002-ben publikált digitális kiadás - az Arcanum Kft. gondozásában - ez utóbbi alapján készült, így tartalmazza Ritoók Zsigmond kiváló előszavát is, amelyet, különös tekintettel az elavultság kérdéskörére, ez úton is ajánlok a lexikon minden használójának figyelmébe.

3 megjegyzés:

Simon Zsolt írta...

"Nagy segítséget jelenthet középiskolásoknak és egyetemistáknak, oktatóknak és kutatóknak, fordítóknak és szerkesztőknek, valamint minden ókor iránt érdeklődőnek"

Kedves Ábel, jó szándékodban nem kételkedve ezt a megállapításodat viccnek tudom be. Hogy nyújthatna bárkinek segítséget egy rettenetesen elavult munka?!

Ráadásul pont olyanoknak ajánlod főképp (középiskolások, fordítók, szerkesztők), akik nem szakemberek és ők nem fogják tudni 1) mi az elavult, téves info benne, 2) mi az ami hiányzik belőle. Sajnos - akaratodon kívűl - félrevezeted az embereket, ha ezt a könyvet ajánlod. A világháló amúgy is tele van téves, elavult információkkal az ókortudományt illetően - nem kellene még reklámozni is ezeket.

PS. Már a reprintje is teljesen felesleges volt, digitalizálni meg méginkább.

Tamás Ábel írta...

Kedves Zsolt - remélhetőleg a kedves olvasók nem csak a posztom első mondatát olvassák el! ;)

Simon Zsolt írta...

Kedves Ábel, akár végigolvassák a bejegyzésed (a Ritoók Zsigmond-féle előszóval együtt), akár nem, attól még a könyv teljesen használhatatlan marad :-)