2012. január 24.

Mikro & Makro - fiatal kutatók konferenciája

Mikro & Makro

fiatal kutatók konferenciája

2012



„I am a little world made cunningly

Of elements and an angelic sprite”

(John Donne)



A Mundus magnus homo, homo parvus mundus gondolata, miszerint az ember egy kis világ, a világ pedig az emberi test analogikus párja, alapvetően áthatotta a középkor és kora újkor gondolkodásmódját, szellemiségét és viszonyulását a természethez, a teremtéshez és a világ egészéhez. A konferencia a világ rendjére való tudományos, laikus és művészi reflektálások különböző formáit kívánja bemutatni, választott korszaka a 12–18. század.


Konferenciánkkal – az elmúlt évek hagyományait folytatva – szeretnénk lehetőséget nyújtani egyetemi hallgatók és doktori fokozatot még nem szerzett fiatal kutatók számára a bemutatkozáshoz, szakmai közönség előtt való megszólaláshoz. Az elmúlt években az ország öt egyetemének számos tanszékéről és a határon túlról érkeztek előadók, a konferenciák anyaga pedig tanulmánykötetek formájában látott napvilágot.


A Pécsi Tudományegyetem meghívására konferenciánkat idén új helyszínen és új időpontban, Pécsett, 2012. áprilisában tartjuk. Az előadók számára szállást biztosítunk, utazási hozzájárulás az anyagi keretek erejéig igényelhető.


A konferencia helyszíne: Pécs, PTE BTK


A konferencia ideje: 2012. április 27–28., (péntek–szombat)


Javasolt témakörök:


1. Tudomány és mágia (Orvoslás, asztrológia, asztronómia; Babonaság, varázslás, népi orvoslás)

2. A világ rendje (A természet harmóniája; Hermetikus világkép; Arányok és arányosság; Valóság és művészet)

3. Az ember (Ember és társadalom; Ember és Isten)


Jelentkezni lehet bármilyen irodalom-, művészet- és kultúrtörténeti dolgozattal, amelynek témája kapcsolódik a fent vázolt témakörök valamelyikéhez. Az előadások nyelve elsősorban magyar, de a benyújtott tanulmányokat és prezentációkat angolul is elfogadjuk. A tervek szerint az egyes szekciók 3-4 előadást fognak tartalmazni, egy előadásra 15 perc jut, minden szekció végén 20 percig lesz vitára, hozzászólásra lehetőség.


A konferenciára való jelentkezéshez 2012. február 29-ig várjuk az alábbi címre az előadások címét és rövid (max. 400 szó) ismertetését: mikro.es.makro@gmail.com


A konferencia támogatói:

Európai és Magyar Reneszánsz Doktori Program (Centre des Hautes Études de la Renaissance, ELTE BTK)

Magyar Barokk Doktori Program (ELTE BTK)

Reneszánsz Kutatóközpont (PTE BTK)


A konferencia honlapja, részletes adatai és a várható program 2012. március 15-től elérhető a www.paperweb.hu címről.


További részletekről érdeklődni lehet az alábbi címeken: mikro.es.makro@gmail.com, lovasborbala@gmail.com (Lovas Borbála), szilagyi.emoke.rita@gmail.com (Szilágyi Emőke Rita), szatyi12@gmail.com (Szatmári Áron)


Szervezők: Lovas Borbála, Szilágyi Emőke Rita, Szatmári Áron, PTE BTK Kerényi Károly Szakkollégium

Nincsenek megjegyzések: