2007. január 10.

Ajánló: Stoa.org

... és ha már említettem a Stoa.org-ot: megér az egy külön postot is (különösen ezekben a hírszegény időkben ;-) ). Ugyanis az egyik leghasznosabb ókori témájú honlapról - illetve honlap-gyűjteményről - van szó!

A Stoa.org - a teljesség igénye nélkül - a következő projecteknek ad otthont:

  • The Ancient City of Athens: sok (bár sajnos viszonylag kicsi) fotó és néhány cikk az ókori Athénról
  • The Confessions of Augustine: Szent Ágoston Vallomásai (J. J. O'Donnell 1992-es kommentált oxfordi szövegkiadásának online reprintje)
  • Dēmos: tanulmányok és bibliográfia az athéni demokráciáról
  • The Multitext Homer: a project távlati célja egy, az elektronikus médium nyújtotta lehetőségekkel élő Homéros-szövegkiadás létrehozása. Addig is, amíg ez elkészül, belepillanthatunk a leghíresebb Ilias-kódex, a Venetus A Comparetti-féle 1901-es facsimile kiadásába, elolvashatjuk (angol fordításban) Proklos összefoglalóját az Epikus Ciklus (általunk egyébként csak néhány töredék alapján ismert) költeményeiről, és hozzáférhetünk Villoison 1788-as Ilias-kiadásához is (Homeri Ilias cum Scholiis).
  • Suda On Line: A Suda néven ismert bizánci enciklopédia készülő elektronikus kiadása. A 30000 szócikk közel kétharmada érhető el jelenleg: az eredeti görög szöveg és angol fordítása, esetenként jegyzetekkel és bibliográfiával. Kereshetünk témakörök és kulcsszavak alapján is. A fordítói gárdához (görögtudással :-) ) csatlakozni is lehet!
  • Trajan's Column: Tanulmányok és több, mint 500 nagyfelbontású, kulcsszavak alapján is kereshető fotó Traianus oszlopáról.
Kellemes böngészést!

Nincsenek megjegyzések: