2008. február 27.

PhD-előadónap (ELTE)

"Mi, fiatal ókorosok"

Doktoranduszok előadónapja az ELTE BTK-n


2008. március 8. (szombat), Múzeum krt. 4. F. ép., Buzágh terem



9.00–9.15 Megnyitó: dr. habil. Déri Balázs tanszékvezető egyetemi
docens, intézetigazgató


I. ülés. Elnök: dr. Bolonyai Gábor tanszékvezető egyetemi docens

9.15–9.45 Várőri Tímea: Parmenidész istennője
9.45–10.15 Kozák Dániel: Befejezett befejezetlenség? – Statius Achilleise
10.15–10.45 Irsay-Nagy Balázs: Olajjal való megkenés Egyiptomban: az európai királlyá kenés eredetéről

10.45–11.00 kávészünet


II. ülés. Elnök: prof. dr. Németh György tanszékvezető egyetemi tanár

11.00–11.30 Tóth Anita: „Vígasztalódjál, úrnőm...” Charite és Psyche története Apuleius Metamorphosesében
11.30–12.00 Rupnik László: Vasszerszámok ábrázolása pannoniai sírköveken

12.00–13.00 ebédszünet


III. ülés. Elnök: dr. Bene László egyetemi adjunktus

13.00–13.30 Erős Máté: Sextus Empiricus doxográfiai jelentősége
13.30–14.00 Fodor Krisztina: Aquitania romanizációja a feliratok tükrében
14.00–14.30 Vér Ádám: Az óbabilóni Gilgames-eposz

14.30–14.50 kávészünet


IV. ülés. Elnök: dr. habil. Zólyomi Gábor tanszékvezető egyetemi docens

14.50–15.20 Baksa István: Olümpiodórosz Első Alkibiadészhez írt kommentárja
15.20–15.50 Sey Nikoletta: Római kori bronz orvosi és kozmetikai eszközök Brigetio területéről

15.50– symposium (borozás)

Minden érdeklődőt szívesen látunk!

5 megjegyzés:

Egedi Barbara írta...

Érdekes cím ez a "Mi, fiatal ókorosok", mivel egy alulról induló kezdeményezés benyomását kelti. Ellenben ezt a konferencia-sorozatot soha nem láttam meghirdetve, így jelentkezni sem nagyon lehetett rá. Feltételezem tehát, hogy az előadók kijelölés vagy felkérés útján kerülnek a programba, bár ennek pontos mechanizmusát nem ismerem, mivel engem még sosem kértek fel. :)
Tisztelettel érdeklődnék, hogy a jövőben lehet-e számítani e nem túl demokratikus eljárás megváltozására.

Simon Zsolt írta...

Csatlakozom Barbara véleményéhez és kérdéséhez, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy egy ilyen típusú konferencia a legmagasabb színvonalon kerüljön megrendezésre. A minél magasabb színvonalat pedig csak úgy lehet garantálni, hogy egy konferenciát nyilvánosan meghirdetnek, s az arra benyújtott, névtelen absztraktokból egy szakértői bizottság választja ki a legjobbakat, s nem pedig rámutatás alapján töltjük fel a programot (Az előadói névsort elnézve a koncepció nagyjából az lehetett, hogy minden ókoros doktori iskola delegáljon valakit, lehetőleg olyat aki két évvel ezelőtt nem adott elő. Ez nyilvánvalóan nem szakmai koncepció). Mint az előző mondatból kiderül, két évvel ezelőtt már megrendezték ezt a rendezvényt, s már akkor is ugyanilyen rámutatós alapon ment. Elég sajátos.

Simon Zsolt írta...

Pontosítok. A doktori iskolák még csak nem is egyenlő arányban vannak jelen. A latin és görög tanszék közös doktori iskolájából legalább hárman vannak jelen, míg az egyiptológiáéból egy fő, holott létszámra a két doktori iskola nagyjából azonos. Ez azt jelentené, hogy a latinos-görögösök közt háromszor több szakmailag kiemelkedő van, mint az egyiptológusok között?? Aligha. Mondjuk azt, statisztikai alapon, hogy egyenlő számban vannak előadásra érdemes doktoranduszok (és akkor nem a publikációs jegyzékeket vizsgáltuk...). Akkor mi indokolja a latinos-görögös doktori program felülreprezentáltságát? Talán sokkal jobb absztraktokat nyújtottak be, mint az egyiptológusok? :-)

Kozák Dániel írta...

Minthogy az előadónap szervezéséből magam is részt vállaltam, nekem illik válaszolnom.

Igen, ez most így alakult. A következő előadónap szervezőinek érdemes lesz megfontolni az általatok felvetett kritikákat.

Az előadói névsor összeállításához egyébként a doktori programok vezetőinek segítségét kértük, és valóban az egyik elsődleges szempont volt, hogy olyanok jussanak lehetőséghez, akik két éve nem adtak elő. Úgy gondolom azonban, hogy ez igenis vállalható elv egy ilyen rendezvény esetében, amelynek a fő célja, hogy a kar ókoros doktori programjainak hallgatói egymásnak (tehát például: a filozófus a régésznek) bemutathassák, hogy mivel foglalkoznak, és hogy inkább többen jussanak egyszer ehhez a lehetőséghez, mint kevesebben többször - akármilyen kiváló absztraktot írnának is. Továbbá, ez nem egy általános tudományos konferencia: hiszen akkor nyilván az ELTÉ-n kívülről is vártunk volna jelentkezőket.

Egedi Barbara írta...

Kedves Dani! Örülök, hogy válaszoltál. Aggódtam, hogy ez a fontos vita teljes érdektelenségbe fullad.
Az elvet megértettem, azt viszont továbbra sem látom be, miért nem lehet a konferenciát nyílt felhívással meghirdetni. Azt a kikötést is megfogalmazhattátok volna, hogy csak olyan fiatalok jelentkezhetnek, akik még NEM szerepeltek hasonló fórumon. A jelentkezők közül pedig győzzön a jobbik. (A doktori programok részvételi aránya ezek után csak az adott generációról mond valamit, nem feltétlenül az ókortudomány egészéről)

Jelen szervezés mellett sokakkal előfordulhat, hogy hamis illúziókba ringatják magukat: azt gondolhatják, a tudomány nem verseny, nem kell mindig a legjobbnak lenni, mások úgyis a hónunk alá nyúlnak és segítenek majd.

Még egy utolsó megjegyzés: a múltkori és a mostani listán is sok olyan nevet látok, akik nem szorulnak támogatásra a tudományos érvényesüléshez!