2009. július 16.

Turner és Itália

Tegnap nyílt a Szépművészeti Múzeumban a Turner és Itália című kiállítás. Italo-, anglo-, és antikvitománok számára különleges esemény, hiszen önálló Turner-kiállítás még nem volt Magyarországon.

Az október 25-ig megtekinthető tárlat áttekintést nyújt arról, hogy pályája során hogyan viszonyult Turner (1775-1851) Itáliához: kezdetben, amikor még csak más művészek alkotásain keresztül ismerhette a mediterrán tájat és az antik műemlékeket, később, amikor rövidebb-hosszabb Itáliai tartózkodásai során saját szemével is tanulmányozhatta azokat, és végül amikor élete vége felé egészen elképesztő kísérletezésbe kezdett, tipikus romantikus gesztussal elmosva a határt befejezetlen és befejezett műalkotás között.

A kiállítás (szerintem) legizgalmasabb darabjai ez utóbbi kategóriába esnek, s köztük akad számos mitológiai kép is. Bár sajnos a legismertebb remekműveket (mint pl. a Dido Karthagót építi, vagy a Flotta távozása, előtérben az alig kivehető Didóval, magna stipante caterva) nem hozták el a Tate Britainből, azért elgondolkodtató, magávalragadó, különleges látásmódot tükröző alkotások itt is vannak, ajánlom az aranyágat tartó Sibyllát, a fényártól szinte kivehetetlen Velence látképét, vagy a Sychaeus sírjához érkező Didót és Aeneast, a kép közepén a jellegzetesen turneri mindent lángba borító nappal.

7 megjegyzés:

Tamás Ábel írta...

Nagyon kösz, Máté, a szofisztikált posztot, és hadd üdvözöljelek az Ókorblog kontribútorai között nagy örömmel! - A Turner-kiállítás óriási, alig várom, hogy lássam.

Mr.G írta...

Gratula Máté az első poszthoz, ellenben mikor megyünk rá? Legalábbis én szívesen megnézném.

Tamás Ábel írta...

Ha nem haragszol, felraktam egy képet hozzá.

Tamás Ábel írta...

És egy izgalmas beszélgetés a kiállítás egyik kurátorával az építészfórumon:
http://epiteszforum.hu/node/13386

vincemate írta...

Köszi, Ábel, a képet (meg a reklámot)! Én csak a szerzői jogi dolgok miatt nem mertem feltenni, mert nem tudom, hogy ez itt hogy működik.

Amúgy én már láttam is a kiállítást, de szívesen megnézem mégegyszer. És tényleg érdemes, úgyhogy menjünk jó sokan!

Ferenczi Attila írta...

Láttam a kiállítást. Turner nagyon nagy festő, és mivel több fontos kép is itt van Budapesten, mindenképpen meg kell nézni, de ettől még maga a kiállítás nem nagy teljesítmény. Nekem nem sikerült benne a felvillanyozó intellektuális erőt felfedeznem. Eléggé életrajzira sikeredett, vagy hogy Szilágyi kifejezését használjam: alibikiállításnak tűnik. Viszont szívesen vitatkozom róla, vagy várom, hogy valaki meggyőzzön tévedésemről.

vincemate írta...

Nem tudom, lehet, hogy engem azért nem zavart annyira az életrajzi jelleg, mert eleve hátulról visszafelé néztem meg a kiállítást, ugyanis amikor megérkeztem, az első teremben túl sokan voltak...

Egyébként mint kiállítást nem tudom megítélni, de azért a magyarázó szövegek sokkal intelligensebbeknek tűntek, mint mondjuk a Monet és barátai-n. Mindenesetre van pár nagyon jó kép, és nekem érdekes és új volt azzal szembesülni, hogy Turner Itália-mániája eleinte képi reprezentációkra, és nem saját tapasztalataira épült.