2006. június 30.

Futball az ókorban

Mivel az ókortudománynak, mint Nietzschétől tudjuk, mindig saját korunk megismeréséről kell szólnia, ezért most, amikor a focitól hangos a világ, különösen fontos a sportág ókori gyökereit felidéznünk. Íme a Der Neue Pauly megfelelő szócikke, magyarul elsőként az Ókorblogban:

Apopudobalia. Antik sportág, föltehetőleg az újkori labdarúgás korai formája. Részletesebb ismereteink mindazonáltal nincsenek róla. Már Achilleus Taktikos Gymnastikája (fr. 3) bizonyítja andres apopudobalontes ('futballozó férfiak') létezését Korinthosban a Kr. e. 4. század első felében. A késő hellénisztikus időkben, úgy tűnik, a sportág eljutott Rómába is; mindenesetre a De viris illustribus c. pszeudo-cicerói irat (3,2) felsorol egyes prominens apopudobalistákat. A Kr. u. 1/2. században a római légiók eljuttatták az apopudobaliát Britanniába is, ahonnan aztán a 19. században újra elterjedt. A sportágat - nyilvánvalóan kiemelkedő népszerűsége ellenére - már a korai keresztény irodalomban elítélték (vö. különösen Tertullianus, De spectaculis 31. sk.); az apopudobalia ismerete a 4. század után többé nem kimutatható.
A. PILA, in: Uő (szerk.), FS M. Sammer, 1994, 322-348 (alapvető); B. PEDES, A., Zeitschrift für Antike und Sport 4 (1995) 1-19.

M. MEI.

Jó szurkolást mindenkinek!

3 megjegyzés:

kritias írta...

Ugye azt mindenki tudja, hogy ez a címszó egy vicc? Nekem a Pauly címszavának szerzője mutatta nevetve, hogy átverte a főszerkesztőt. Tertullianus természetesen nem ír ilyesmiről, a szó nem létezik, és az állítólagos szakirodalom szerzői is kitalált nevek. A. PILA nevét a játék valódi ókori nevéből (pila paganica) merítette, B. PEDES szintén nem létezik, beszélő neve természetesen a lábra utal. Amit a pila paganica-ról tudni lehet, vagy legalábbis én tudok, megtalálható Németh György: Ókori gyermekjátékok (Budapest, 2002) 30-31. oldalán. A játék görög neve amúgy sphairomachia volt.

tamasabel írta...

Óh, hát persze, hogy vicc! Akárcsak Muhamad Balfas, az indonéz költő, a Törött körök c. kötet szerzője a Világirodalmi Lexikonban.
Én csak kíváncsi voltam, sikerül-e átverni néhány embertársamat... :) De a Tanár Úr gyorsan közbelépett!

Sylvester írta...

Pila és Pedes urak szemlátomást kitalációk. No és az emlékkönyvvel (FS) megtisztelt M. Sammer? Ő csak a nagy Matthias Sammer lehet, a talán legnagyobb NDK-s futballista, aki 1997-ben már a Borussia Dortmunddal nyert Bajnokok Ligáját a müncheni (antik vonatkozás:) 'Olympiai' stadionban, a Juventus (antik von. 2.) ellen. Vezette (magy. von.): Puhl.